.

Intrebari frecvente / Antigelul

Ce este antigelul?

Antigelul este un fluid, care asigura un schimb de caldura eficient in motoarele cu ardere interna racite cu apa.

Care este lichidul cu cele mai bune proprietati de racire?

Apa are cea mai buna capacitate de racire. Ea are o capacitate termica specifica mare, adica absoarbe o cantitate mare de caldura in cel mai mic volum posibil.

Este posibil sa utilizam apa simpla ca si agent de racire?

Nu, nu este posibil.

Care sunt cele mai frecvente pagube care apar intr-o masina din cauza calitatii proaste a agentului de racire?

Studii de la sfarsitul anilor '90 arata ca, in medie, 7 din 10 vehicule contin rugina si depuneri. Peste 60% dintre pompele de apa se strica din cauza unor probleme cu sigiliile si garniturile. Peste 20% dintre motoare se defecteaza din cauza unor probleme cu sistemul de racire. Depunerile, si numai de 0.6 mm pot reduce pierderile de caldura cu 40%.

Care sunt functiile cheie ale antigelului?

Antigelul este un fluid destinat sa:

- asigure schimbul eficient de caldura
- protejeze suprafetele metalice impotriva coroziunii
- previna inghetarea
- sa fie compatibil cu piesele din plastic si garniturile de cauciuc
- sa aiba proprietati de spumare scazute
- sa fie stabil chimic, atat la temperaturi joase cat si inalte
 

Ce suprafete metalice utilizate in industria automobilelor ar trebui sa fie protejate cu antigel impotriva coroziunii?

Metalele de baza care trebuie protejate sunt: fierul, otelul si fonta, aliajele de aluminiu sub forma de piese turnate sau piese stantate, cuprul si alama, precum si aliajele pe baza de plumb. Traditionalele radiatoare din cupru sau alama sunt inlocuite cu radiatoare din aluminiu cu rezervoare de deversare din material plastic.

Care este de obicei compozitia antigelului?

Antigelul este produs de obicei din etilen glicol, propilen glicol, glicerina si aditivi.

Care sunt aditivii utilizati in diferite tipuri de antigel si care este scopul lor?

- Inhibitorii de coroziune
- Stabilizatorii - previn eliberarea de inhibitori, de exemplu, stabilizatori de silicat
- Stabilizatori dispersanti - previn depunerile cauzate de apa dura
- Substante tampon de pH - mentin nivelul pH-ului dorit
- Antispumanti - controleaza proprietatile de spumare
- Coloranti - utilizati pentru identificare
 

Ce este un inhibitor?

Inhibitorul este o substanta care actioneaza ca un agent de intarziere a unui proces. In antigel, inhibitorul este un aditiv chimic care protejeaza suprafetele metalice impotriva coroziunii.

Inhibitorii utilizati in mod obisnuit in antigel includ borati, fosfati, benzoati, nitriti, silicati, etc. Inhibitorii trebuie sa fie intr-o concentratie suficienta pentru a asigura protectia necesara pentru metale.
 

Ce tipuri de antigel sunt disponibile pe piata?

- Traditional - acesta este un produs bine-cunoscut care contine un procent mai mare de aditivi minerali si pana la 10% aditivi organici. Este adecvat pentru utilizare in motoarele fabricate inainte de anul 1995.
- Organic - acest antigel se bazeaza pe aditivi organici (acizi mono si di-carboxilici), si nu contine silicati sau aditivi potential nocivi, cum ar fi nitrati, amine si fosfati. Acest tip de lichid de racire indeplineste cerintele sporite de protectie pe termen lung a aluminiului si a aliajelor de fier in aplicatii auto moderne. Antigelul are un interval de schimb extins in mod semnificativ si este potrivit pentru motoarele fabricate dupa 1996.
- Hibrid - un lichid de racire formulat pe baza de aditivi organici (acizi mono- si di-carboxilici) ce nu contine inhibitori de silicati sau aditivi potential nocivi, cum ar fi nitrati, amine si fosfati;
- Lobrid - Acest tip de lichid de racire nu contine nitrati, amine, sau fosfati. Componentele utilizate pentru protectia impotriva coroziunii sunt formulate cu substante organice si au un continut mult mai mic de silicati in comparatie cu tipul de antigel hibrid.
- Antigelul pe baza de propilenglicol este tot mai prezent pe piata. Explicatia este faptul ca agentii de racire de acest tip nu sunt toxici, fapt care ii face deosebit de atractivi pentru formularea asa-numitului antigel "ecologic".
 

Conteaza culoarea antigelului pe care il alegem?

Destul de des culoarea antigelului este asociata in mod gresit aplicatiei acestuia. Antigelul poate fi galben, verde, rosu, violet, albastru, sau chiar roz. Este important de remarcat faptul ca culoarea nu este un parametru de calitate !!! (Formulari diferite pot veni in aceeasi culoare sau vice-versa). Cu toate acestea, culoarea poate fi un indicator de garantie.

Ce antigel ar trebui sa folosesc pentru completare?

Fiecare antigel pe baza de etilen glicol este miscibil cu produse echivalente de la alte marci. Atunci cand amestecam antigel Long-life, cu un lichid de racire de nivel de performanta inferior, problemele apar din faptul ca poate aparea un amestec nou format ale carui componente nu sunt sigure pentru sistemul de racire. Prin urmare, daca nu aveti la indemana un produs care este recomandat pentru masina dvs. completati cu apa si verificati temperatura de congelare a lichidului inainte de inceperea sezonului de iarna. Apoi, daca este necesar, adaugati produsul adecvat pentru a obtine concentratia dorita.

Este necesar sa schimbam antigelul?

Da, este.

De ce este necesara schimbarea?

Epuizarea inhibitorilor datorata interactiunii cu metalele sau alte componente ale sistemului. Continutul lor insuficient conduce la coroziune. Continutul mai mare, pe de alta parte, este responsabil pentru formarea namolului, scurgeri din radiatoare si supraincalzire. Nivelurile ridicate de nitriti duc la coroziunea componentelor din aluminiu, in timp ce cresterea concentratiei de particule solide cauzeaza uzura timpurie a pompei de apa.

Care este raportul optim de amestec pentru sistemul de racire?

40-50% din antigel concentrat mentinut pe tot parcursul anului.

Care sunt riscurile unei proportii necorespunzatoare a antigelului concentrat?

Raportul necorespunzator apa - etilen glicol poate avea ca rezultat un transfer de caldura inrautatit si supraincalzirea sistemului. Cantitatea mai mare de etilen glicol (antigel concentrat) creste vascozitatea lichidului de racire si reduce proprietatile sale de indepartare a caldurii. Cantitatea mai mare de apa prezinta riscul de inghet, care poate avea ca rezultat un prejudiciu foarte mare, cum ar fi o fisura de radiator.

Cum sa completam sau sa schimbam antigelul? Exista specificatii?

Bineinteles ca exista. Se amesteca antigel concentrat cu apa intr-un vas in prealabil si apoi adaugati in sistem. Acest lucru este necesar, deoarece, daca se adauga antigelul concentrat singur, timpul pentru ca acesta sa se omogenizeze sa nu fie suficient si, ca rezultat zone de apa pot ramane in sistem, care dupa congelare si expansiunea volumului pot provoca daune.

Este posibil sa prepari sau sa completezi antigelul cu apa de la robinet?

Antigelul PRISTA ANTIFREEZE LONG LIFE si HAVOLINE EXTENDED LIFE ANTIFREEZE COOLANT de la Техасо au stabilizatorii dispersanti necesari care previn depunerile de calcar din apa dura. Cu alte cuvinte, nu vor aparea probleme cu depunerile. Cu toate acestea, recomandam utilizarea apei de la robinet numai in acele cazuri cand apa distilata sau apa dedurizata nu este disponibila.

Cand si cum se verifica nivelul de antigel?

Vizual nivelul lichidului de racire poate fi verificat cu fiecare ridicare a capotei. O alta modalitate de a verifica este prin testarea preventiva cu un refractometru inainte de venirea iernii. In acest caz, se verifica protectia la inghet, iar controalele trebuie efectuate la temperatura lichidului de 20°С, in caz contrar citirile pot fi inexacte.

Care este intervalul de schimb bazat pe kilometraj pentru un antigel?

Intervalul de schimb depinde de cerintele de calitate si de performanta pe care un produs le respecta. In functie de marca si tipul de produs, precum si de starea vehiculului, intervalul variaza de la 3 la 5 ani si un kilometraj de la 30 000 la 650 000 km. Pentru autoturisme, kilometrajul maxim este de pana la 250 000, cu excepția cazului in care alt interval de schimb este recomandat de catre constructorul vehiculului.

G12? Ce fel de antigel este?

G12 este prescurtarea de la o specificatie OEM a Grupului Auto VAG. "PRISTA ANTIFREEZE LONG LIFE" si " HAVOLINE EXTENDED LIFE ANTIFREEZE COOLANT " de la Texaco sunt cele doua produse care indeplinesc specificatiile TL-VW 774 D, F si sunt de asemenea cunoscute sub numele de G12 si G12 +.

Clasificari si specificatii. Ce semnificatie au aceste acronime?

Toate standardele existente in prezent pentru antigel impun pentru acesta anumiti parametri:

- ASTM - Societatea Americana pentru Testare si Materiale;
- BS - British Standard;
- AFNOR - Asociația Franceza de Normalizare (organizatia nationala franceza pentru standardizare)
- MIL - Standard militar;
- NATO - Standard militar;
- SAE J - Societatea Inginerilor de Automobile din SUA
- BDS - Standard de Stat din Bulgaria