.

Intrebari frecvente / Lichide de spalare a parbrizului

Ce sunt lichidele de spalare a parbrizului?

Cele mai utilizate, produse de inalta calitate, de acest tip sunt un amestec de alcool denaturat si detergenti speciali (emulgatori), componente de lubrifiere, parfum si coloranti.

Unde este folosit?

Lichidul de spalare a parbrizului este turnat intr-un rezervor din care se trimite catre stergatoarele de parbriz auto. Este folosit pentru a curata parbrizul autovehiculelor. Deoarece contine detergenti activi, lichidul de spalare indeparteaza rapid si usor toate murdaria care reduce vizibilitatea, cum ar fi resturi de insecte, praf, etc.

Utilizarea apei simple ca un lichid de spalare a parbrizului poate cauza probleme?

Da, o face, iar problemele sunt urmatoarele:

- Apa nu poate indeparta impuritatile organice (muste, fluturi si alte insecte) intr-un mod rapid si usor. Pe masura ce acestea sunt strivite de parbriz vizibilitatea prin acesta scade
- Apa ingheata la 0°C, iar procesul implica expansiunea volumului, care poate duce la fisurarea rezervorului de stocare a fluidului
- In functie de compozitia sa, apa poate fi dura (are un continut mare de minerale) sau moale (concentratie scazuta de minerale). Duritatea mare in apa duce la formarea de depozite pe suprafete si infundarea duzelor.
 

Exista produse "false" pe piata?

Este de remarcat faptul ca fiecare produs de origine indoielnica poate prezenta riscuri. Un fapt bine cunoscut este faptul ca alcoolii sunt inclusi ca o componenta principala in fabricarea fluidelor de spalare a parbrizului. Cele mai populare sunt etanol sau izopropanol. Neacceptabila si foarte periculoasa este utilizarea metanolului. Metanolul inspirat are efecte grave asupra organismului uman. Initial, apar dureri de cap, greata si varsaturi, urmate de convulsii si pierderea vederii. Metanolul este un ingredient important in multe produse pentru uz industrial, cu toate acestea, prezenta sa in produsele care sunt de asteptat sa vina in contact, si sa aiba un efect asupra corpului uman este inadmisibila. Daca este prezent in lichidul de spalare a parbrizului, este probabil ca vaporii acestuia sa ajunga in compartimentul pentru pasageri si in timpul unei perioade lungi de condus efectul lor poate fi daunator si periculos.

Unele produse sunt de origine necunoscuta, dar cu un parfum foarte placut, care mascheaza ingredientul daunator si, desigur, au un pret foarte bun.
 

Ce este metanolul?

Alcoolul metilic sau metanolul este un lichid toxic incolor obtinut prin distilarea uscata a lemnului sau prin oxidarea metanului. Metanolul este interzis ca ingredient in compozitia produselor chimice lichide de uz casnic. 

De ce apar probleme cu stergatoarele si vopseaua auto?

Problemele sunt datorate incompatibilitatii componentelor agresive din lichidul de spalare, care au un efect coroziv asupra lamelelor de cauciuc si vopselii auto.

Pentru a asigura compatibilitatea, sunt efectuate teste in conformitate cu metode stabilite. Lichidul de iarna de spalare a parbrizului, Prista a trecut cu succes testele de compatibilitate pentru garnituri si materiale din cauciuc si pentru impactul asupra acoperirilor de vopsea. Testele au fost efectuate in Germania, conform metodelor stabilite la nivel international.
 

Compatibilitatea cu apa

Un alt test, care este frecvent ignorat este pentru compatibilitate cu apa. Oricat de ciudat ar suna, de multe ori componentele folosite sunt incompatibile cu diferite grade de duritate ale apei. Dupa amestecarea cu apa, in rezervorul de stocare se formeaza substante insolubile. Se precipita sau plutesc la suprafata si infunda duzele de-a lungul timpului, degradand astfel capacitatea de pulverizare si curatare a sistemului.

Exista diferite tipuri de lichide de spalare in functie de sezon?

Da. Lichidul de spalare este disponibil in formulari de utilizare de iarna si de vara. De asemenea, produsul poate fi un lichid concentrat care necesita diluarea intr-un anumit raport, sau un lichid de spalare gata de utilizare.

Inainte de a umple rezervorul de stocare, asigurati-va ca utilizati fluidul corect pentru sezonul respectiv. Rezervorul de depozitare nu trebuie sa fie umplut cu produse destinate altor utilizari (cum ar fi antigel, deoarece nu ingheata).

De exemplu:

- Lichidul de spalare a parbrizului Prista Winter Windscreen Wash se dilueaza cu apa in raport de 1: 3 pentru a obtine o temperatura de congelare de minus 20°C.
- Lichidul de vara de spalare a parbrizului Prista se dilueaza cu apa intr-un raport de 1:10.

Intrebarile de mai jos se refera la aplicatiile produsului.
 

Putem folosi lichidul de vara pe timpul iernii?

Nu! El nu poseda proprietati la temperaturi scazute si, prin urmare, prezinta riscul de inghet.

Este intelept sa se foloseasca lichidul de iarna in timpul verii?

Nu! Fluidul de iarna contine doar o cantitate minima de aditiv pentru indepartarea impuritatilor organice deoarece nu exista insecte pe timpul iernii.

Este posibil sa se utilizeze apa obisnuita in timpul verii si toamna?

Utilizarea apei simple, pe vreme calda este o solutie ieftina, dar periculoasa care prezinta riscuri, cum ar fi:

- Formarea de depuneri;
- Slaba capacitate de spalare;
- Infundarea duzelor.
 

Are importanta culoarea solutiei?

Culoarea nu determina nici indicatorii de calitate sau utilizarea sezoniera. Este un indicator commercial, se utilizeaza colorant pentru a distinge produsul de apa.

Care este concentratia produsului?

Produsele sunt disponibile sub forma de solutie preamestecata, care este mai convenabil sa se foloseasca pe timpul iernii, si ca formula concentrata. Pentru performante optime urmati recomandarile producatorului indicate pe ambalaj.

Concluzii

Pentru a conducere cu placere, va sfatuim si recomandam sa folositi solutii de spalare a parbrizului ale producatorilor cu o reputatie pentru calitatea produsului de-a lungul anilor, ale caror etichete de produs contin informatii exacte cu privire la ingrediente si instructiuni de diluare. In ciuda faptului ca acest produs are nevoie doar de completare, iar cheltuiala poate parea inutila, mentinand concentratia corecta a solutiei apoase si starea corespunzatoare a sistemului de stergere a parbrizului - duze, stropitori si lamele stergatoarelor, se va asigura o buna vizibilitate in timpul deplasarii ceea ce este un factor esential pentru siguranta pe drum.